
این تحقیق که در مجله Agriculture منتشر شده توسط تیمی از دانشمندان به رهبری پروفسور ویکتور هوگو مورالس پنیا(Victor Hugo Morales Peña) از دانشگاه Earth و با همکاری مراکز تحقیقاتی برجستهای همچون CATIE (Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza) AGROSAVIA (Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria) و دانشگاه کاستاریکا (UCR – Universidad de Costa Rica) انجام شده است. یافتههای این مطالعه به دلیل افزایش تقاضای جهانی برای قهوه عربیکا و تغییرات اقلیمی تأثیرگذار بر صنعت قهوه از اهمیت ویژهای برخوردار است.

.بر اساس این پژوهش استفاده از روشهای نوین جنگلکاری کشاورزی و گونههای هیبریدی میتواند زمینهای کمارتفاع را به مناطق تولیدی و پایدار برای کشت قهوه تبدیل کند؛ در حالی که همچنان استانداردهای کیفی قهوه کاستاریکا حفظ میشود.
فرناندو آلتمن (Fernando Altman) تولیدکننده قهوه و فارغالتحصیل دانشگاه Earth که در این پروژه مشارکت داشته میگوید: “احیای مناطق کشت قهوه بهویژه در مناطقی مانند Huetar Caribe که بیش از دو دهه پیش تولید را متوقف کردند میتواند رونق اقتصادی را به جوامع محروم بازگرداند. تجربه هشتساله ما از کشت هیبریدهای قهوه نشان داده که این روش میتواند کشاورزان را به سوددهی برساند و صنعت قهوه را زنده نگه دارد.”
در این تحقیق گونه هیبریدی Esperanza L45 کشت شده و تأثیر سایه درختان و کوددهی بر عملکرد گیاه بررسی شده است. نتایج نشان میدهد که درختان سایهدار میتوانند رشد گیاه را بهبود بخشیده و میزان تولید میوه قهوه را افزایش دهند. علاوه بر این میزان مرگومیر گیاهان در مزارع تحت سایه تنها ۷ درصد بوده در حالی که در مزارع کاملاً آفتابگیر به ۳۹ درصد میرسد. این یافتهها اهمیت نقش درختان را در کاهش نوسانات دمایی و کاهش استرس محیطی اثبات میکند.

همچنین بررسیها نشان داد که کود شیمیایی در رشد اولیه گیاهان تأثیر بیشتری دارد اما بهترین نتایج زمانی حاصل شد که گیاهان در حداقل میزان موردنیاز از کود و در کنار پوشش سایه رشد کردند. این روش در مناطق گرم و کمارتفاع به عنوان یک استراتژی همافزا معرفی شده است.
پروفسور مورالس پنیا نویسنده اصلی تحقیق تأکید میکند: “این پژوهش ثابت کرده که کشت قهوه در مناطق کمارتفاع، نهتنها ممکن بلکه سودآور بوده و با حفظ استانداردهای کیفی قهوه کاستاریکا قابل انجام است؛ بهویژه در صورت استفاده از گونههای بهبودیافته ژنتیکی.”
منبع: