
تحول در روشهای دمآوری
قهوه فیلتری در فرهنگهای مختلف جهان حضوری پررنگ دارد. در آمریکای لاتین، ابزارهایی مانند چوریادو (Chorreador) چوبی و فیلترهای پارچهای هنوز محبوباند؛ در حالی که در آفریقا نوشیدنیهایی مانند قهوه توبا (Touba Coffee) طرفداران خاص خود را دارد.
دمآوری چکهای مدرن، ریشه در آلمان در اوایل قرن بیستم دارد؛ زمانی که ملیتا بنتز (Melitta Bentz) با استفاده از یک ظرف برنجی و یک فیلتر کاغذی روش جدیدی برای دمآوری قهوه ابداع کرد. پس از آن ابزارهای نوآورانهای مانند کِمِکس و هریو V60 به دنیای قهوه معرفی شدند که همچنان استانداردهای این صنعت را تعیین میکنند.
افزایش مصرف قهوههای باکیفیت باعث شد که باریستاها و دوستداران قهوه، متغیرهایی مانند مقدار قهوه، نسبت آب به قهوه، زمان دمآوری و میزان همزدن را با دقت بیشتری کنترل کنند تا بتوانند طعم دلخواه خود را ایجاد کنند.

چالش اتوماسیون در برابر دمآوری دستی
بسیاری از کافیشاپها برای کاهش خطای انسانی و بهبود کارایی، به سمت اتوماسیون حرکت کردهاند. این امر باعث شده که نقش باریستاها از یک هنرآفرین به یک اپراتور دستگاه تغییر کند.
یو یوئه (Yu Yue)، مدیر طراحی محصول شرکت تایممور (Timemore)، درباره این روند میگوید: “از روش چکانهای دستی در اوایل قرن بیستم تا جایگزینی آن با ماشینها، سپس بازگشت به دمآوری دستی و اکنون حرکت به سمت دستگاههای اتوماتیک، این یک چرخه تکرارشونده است.”
با این حال آیا ممکن است که اتوماسیون کاملاً جایگزین هنر دمآوری دستی شود؟ یا آیا تعادل بین این دو رویکرد بهترین راه پیش رو خواهد بود؟

محبوبیت دمآوری دستی
حتی با پیشرفت فناوری، روشهای دستی همچنان در کافیشاپهای تخصصی محبوب هستند. بسیاری از باریستاها و مشتریان همچنان به هنر و ظرافت دمآوری دستی وفادارند.
برای حفظ جذابیت در این دنیای در حال تغییر، تجهیزات دمآوری دستی نیز لوکستر و پیشرفتهتر شدهاند. پس از همهگیری کرونا و افزایش مصرف خانگی، مردم بیشتر از پیش به استفاده از تجهیزات باکیفیت برای بهبود تجربه قهوهنوشی روی آوردهاند.
مارتین وُلفل(Martin Wölfl) قهرمان مسابقات جهانی باریستا ۲۰۲۴ (World Brewers Cup Champion) میگوید: “تجهیزات دمآوری دستی نهتنها باید عملکرد بالایی داشته باشند بلکه باید طراحی زیبا و مواد اولیه باکیفیتی نیز داشته باشند.”

نوآوری در آینده قهوه فیلتری
با افزایش تقاضا برای قهوههای دمآوری شده با روش چکانهای، شرکتهای تولیدکننده تجهیزات به دنبال نوآوریهایی هستند که دقت و کنترل بیشتری را در فرآیند دمآوری فراهم کنند. یکی از حوزههایی که در سالهای اخیر پیشرفت چشمگیری داشته، آسیابهای دستی است که امروزه حتی از برخی مدلهای الکتریکی نیز عملکرد بهتری دارند.
سامو سمرک (Samo Smrke)، مدیر Coffee Excellence Center میگوید: “فناوری آسیاب قهوه به جایی رسیده است که میتواند ذرات قهوه را به شکل یکنواختتر خرد کند که این امر تأثیر مستقیمی بر طعم نهایی دارد.”
همچنین، تجهیزاتی مانند کتریهای گردنقویی با کنترل دقیق دما و ترازوهای هوشمند برای افزایش دقت در فرآیند دمآوری به بازار آمدهاند. یو یوئه معتقد است که استفاده از ترازو دیگر یک گزینه نیست بلکه به یک الزام تبدیل شده است.
آیندهای متعادل بین سنت و فناوری
در حالی که فناوری و اتوماسیون بدون شک آینده قهوه فیلتری را شکل خواهند داد، بسیاری از دوستداران قهوه همچنان به ارزشهای سنتی و هنر دمآوری دستی وفادار خواهند ماند. صنعت قهوه در حال ورود به دورهای است که در آن دقت، کارایی و مهارت در کنار یکدیگر مسیر جدیدی را برای این نوشیدنی محبوب رقم خواهند زد.
منبع: