دسته بندی کیفی قهوه

قهوه تخصصی عنوانی است که به قهوه‌ای با درجه کیفی معین در سطح جهان اختصاص می‌یابد. این دسته بندی کیفی قهوه دربرگیرنده کیفیت دان قهوه، تمیزی و منحصر به فرد بودن آن می‌باشد. برای قرارگیری یک قهوه در رده قهوه‌های تخصصی، دانه‌های آن قهوه باید تحت نظارت یک متخصص آموزش‌دیده و باصلاحیت در زمینه کیفیت کنترل قهوه قرار بگیرند؛ کسی که دانه‌ها را بر اساس یک سری معیارهای سختگیرانه و تخصصی درجه‌بندی می‌کند.

انجمن تخصصی قهوه (SCA) روشی جالب و استاندارد برای مقایسه دانه‌های قهوه دارد. این استاندارد بر اساس تعداد دانه‌های معیوب (Defect Beans) موجود، کیفیت کلی آن قهوه را بررسی و تعیین می‌کند. با استناد به گفته‌های انجمن تخصصی قهوه، قهوه تخصصی به قهوه‌ای گفته می‌شود که توسط یک متخصص کیفیت کنترل قهوه (Q Grader) درجه‌بندی شده باشد و حداقل امتیاز 80 از نمره 100 را کسب کند. در رده‌بندی قهوه‌های تخصصی، آن دسته از دانه‌های قهوه که بیشتر از 90 امتیاز می‌گیرند در رده فوق‌العاده، قهوه‌های دارای امتیازی بین بین 85 تا 90 در رده عالی و قهوه‌های دارای امتیاز 80 تا 85 در دسته خیلی‌خوب جای می‌گیرند.

ویژگی های قهوه تخصصی

برای دستیابی یک قهوه به جایگاه قهوه تخصصی باید مقدار مشخصی از یک نوع قهوه دارای دانه‌های یکسان و مشابه با تفاوتِ اندازه‌ی بسیار ناچیز باشند. دانه‌ها باید بدون نقص و آسیب اولیه یعنی کاملا سالم و البته بدون نارسی باشند. نواقص و عیوب می‌توانند در شکل ظاهری دانه، طعم و مزه قهوه و حتی در بافت آن نیز نمایان شوند. علاوه بر ویژگی‌های فیزیکی عالی و ثابتی که برای تخصصی به حساب آمدن یک قهوه بیان شد، قهوه تخصصی باید دارای حداقل یک ویژگی متمایز در حس دهانی، طعم، مزه یا حتی اسیدیته نیز باشد.

به زبان ساده‌تر دانه‌های آن قهوه باید هم‌اندازه (برای اطمینان از برشته شدن یکنواخت)، تازه، کاملا رسیده و دارای طعم و عطری رضایت‌بخش باشند.

دسته بندی کیفی قهوه
دسته بندی کیفی قهوه

دسته بندی قهوه های تخصصی بر اساس اندازه

دانه‌های قهوه به وسیله صفحاتی دارای سوراخ‌های غیرهم‌اندازه بر اساس سایز دانه، دسته‌بندی می‌شوند. سپس وزن تمامی دانه‌های موجود بر روی هر صفحه ثبت و پس از آن نیز قهوه‌ها برشته و ارزیابی می‌شوند تا ویژگی‌ها و شاخصه‌های طعمی آن‌ها مشخص گردد. روش جداسازی و دسته‌بندی قهوه بر اساس اندازه آن‌ها بر مبنای این نظریه ایجاد شد که قهوه‌های رشدیافته در ارتفاعات بالاتر، متراکم‌تر و بزرگ‌تر هستند و معمولا از کیفیت طعمی بالاتری نیز برخوردارند. از این رو می‌توانیم اینگونه نتیجه بگیریم که ویژگی‌های اندازه، تراکم یا چگالی و کیفیت دانه‌های قهوه به هم مرتبط هستند.

تولید قهوه تخصصی

دستیابی به درجه کیفی قهوه تخصصی بسیار دشوار است و به این دلیل که هیچ معیار خاصی برای تولید یک قهوه تخصصی در نظر گرفته نشده، اگر تولیدکننده‌ای خواستار تولید دانه‌هایی درجه یک باشد، باید از همان ابتدای کاشت دانه‌ها مراقبت‌های ویژه و دقیقی انجام دهد.

در ابتدا لازم است بدانید دانه‌های درجه یک قهوه در واقع دانه‌های عربیکایی هستند که در ارتفاع زیاد و خاکی غنی از مواد مغذی رشد می‌کنند و پس از رسیدن کامل و بررسی‌های فراوان توسط افراد آموزش‌دیده با دست و بدون استفاده از ماشین‌آلات چیده می‌شوند. این دانه‌ها باید به گونه‌ای فرآوری و خشک شوند که بهترین کیفیت را نمایان کنند که البته هر مرحله در این فرآیند نیاز به مراقبت بی‌وقفه و توجه دقیق به جزئیات دارد. پس از اتمام فرایند خشک شدن دانه نیز باید این اطمینان حاصل گردد که فقط بهترین دانه‌های موجود برای درجه‌بندی و برشته‌کاری ارسال می‌شوند.

برداشت گزینشی (با دست)
برداشت گزینشی (با دست)

می‌توانیم اینطور نتیجه بگیریم که تقریباً تمامی قهوه‌های تخصصی و درجه یک در شرایط ایده‌آل رشد می‌کنند، با روش‌های ثابت برداشت شده و توسط برشته‌کنندگان خبره خریداری می‌شوند. نام‌گیری یک قهوه با عنوان قهوه تخصصی، تضمین‌کننده خرید یک قهوه با کیفیت بالا است. پیشنهاد می‌کنیم بار بعدی که قهوه‌ای با برچسب قهوه تخصصی یا درجه یک دیدید حتما آن را امتحان کنید.

در پایان ازتون میخوایم اگر سوالی در مورد دسته بندی کیفی قهوه براتون پیش اومده حتما این پایین ازمون بپرسید؟

منابع:

hequeenbean.blog

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات پیشنهادی